Adoptie ouders voor de Catalaanse Herder "Trufa".
Algemene inlichtingen:
- Ras: Gos D'Atura Catala of Catalaanse herder.
- Roepnaam: Trufa.
- Geboortedatum: 27/02/11.
- Vacht: blond-lang.
- Geslacht: Teef.
Verwacht adoptie gezin:
- Ervaring met honden.
- Geen kleine kinderen aanwezig.
- Geen andere huisdieren.
- Grote tuin die rustig gelegen is.
- Geduld en de wil om tijd te steken in Trufa.
Specifieke inlichtingen en geschiedenis van Trufa:
Trufa woonde tot vandaag samen met Draco (Catalaanse Herder-Reu) in een gezin bestaande uit 3 volwassen personen . Het gezin woont in Hasselt in een pand gelegen tegen een vrij drukke straat.
Vanaf het moment dat Trufa naar België is gekomen (als pup!) is haar angstige karaktertrek steeds blijven toenemen. Vreemde geluiden, voorbij rijdende auto's, plotse harde geluiden kunnen haar dadelijk van streek brengen. In de loop van 5 jaar zijn er alzo 3 bijtaccidenten geweest naar de bazen toe telkens na het corrigeren naar aanleiding van een schrikreactie. Regelmatig is ook Draco het slachtoffer van haar schrikreacties, maar nooit met lichamelijke schade.
Een ander beeld van Trufa:
Draco en trufa zijn de laatste jaren frequent te gast geweest in ons hondenhotel . Vanaf het eerste contact was er een positieve klik. Nooit is er ook maar één moment van angst of agressie vastgesteld. Integendeel volgens de bazen was Trufa totaal ontspannen telkens ze van hier kwam. Verder stel ik vast dat ze heel goed luistert en nooit wegloopt. Buiten staat ze uitstekend onder appel.
Evaluatie door de behandelende dierenarts P. Trimpeneers Hasseltsesteenweg 71 te 3720 Kortessem.
Trufa is sinds 20/08/2012 in behandeling voor een aandoening die in de “gedragsdiergeneeskunde”, kennelsyndroom wordt genoemd. Omdat Trufa als pup geboren werd in een zeer landelijke omgeving in Spanje en zij tijdens de eerste weken van haar leven nooit in contact kwam met de geluiden, voorwerpen en gewoonten van een leven in een “stedelijke” omgeving, is ze nu niet meer in staat in zo’n omgevingen relax te kunnen functioneren. Gezien dat nu net de omgeving was waarin Trufa moest leven ( de eigenaars wonen langs een grote en drukke baan ), is dat voor Trufa echt een probleem. Ze leeft hierdoor in een soort van permanente stress die haar emotionele gezondheid ondermijnt. De eigenaars hebben heel lang en hard getraind met een therapeut en medicatie in een ultieme poging om haar te leren zich te handhaven in onze normale leefwereld, maar dit heeft helaas niet het verhoopte resultaat gegeven. Gezien er aan de leefomgeving van deze hond fundamenteel niets kan veranderd worden (eigenaars kunnen moeilijk landelijker gaan wonen omwille van hun hond) gaat het met Trufadus van kwaad naar erger… De enige plek waar ze echt tot rust kan komen is tijdens wandelingen in het veld en tijdens haar verblijf in het hondenhotel. Het is natuurlijk onmogelijk om Trufa blijvend te laten logeren in een hotel, vandaar dat het mij raadzaam lijkt ( als behandelende arts ) om de leefomgeving van Trufa aan te passen naar eentje waarin ze WEL kan functioneren. Dat zou dan landelijk zijn bij een gezin zonder kinderen ( omdat ze echt nood heeft aan emotionele rust ) en mensen die met geduld en verstand van zake Trufa de tijd kunnen geven om zich te “herpakken”. Ze heeft immers geleerd om, als ze “in de angst schiet”, voor happen te kiezen. De bijtincidenten zijn nooit met veel schade geweest en dus besluit ik dat Trufa nog steeds kan doseren, maar het IS voor een hond niet ok ( dierenwelzijn ) om continu is een staat van stress en waakzaamheid te moeten leven, waarbij grommen en spijtig genoeg 3 x happen dan een soort van laatste redmiddel zijn als de angst/spanning te groot wordt.
Mijn besluit is dus dat het voor Trufa de beste oplossing zou zijn haar te “herplaatsen” in een omgeving die voor haar leefbaarder is (met minder prikkels van een drukke stad/straat ). Nieuwe eigenaars die Trufa de tijd geven om te “herstellen” met het nodige geduld en rekening houdend met wat ze wel en niet kan, zullen wat mij betreft, er best een leuke hond aan overhouden. Of deze herplaatsing lukt zal vooral afhangen van de omgeving waar Trufa terecht komt en het geduld dat de nieuwe eigenaars kunnen opbrengen. Trufa IS een hond met een handleiding, maar ze HEEFT al bewezen dat het kan. Tijdens haar verblijf bij Ivo ( Oelly’s farm ) toont ze keer op keer dat het zo is
Voor meer inlichtingen kan je steeds terecht op de volgende nummers:
- Dierenarts P. Trimpeneers: 0475/466050
- Palms Ivo (Oelly's-Farm): 012/264450
- Eigenaars Trufa: 011/253101